PROGRAM ZIELONEJ EDUKACJI
Z ogromną przyjemnością informujemy, że nasza szkoła uzyskała odznakę, certyfikat i wyróżnienie w ramach Programu Zielonej Edukacji Gdańsk
Nasza szkoła realizowała projekt „Wiem, co jem i nie marnuję jedzenia!” w ramach Programu Zielonej Edukacji Gdańsk. Głównym celem projektu było zwiększenie świadomości społecznej na temat odpowiedzialnego korzystania z żywności, promowanie zdrowego odżywiania oraz ograniczanie marnowania jedzenia. Dodatkowym atutem projektu było wzbogacanie przez uczniów słownictwa w języku niemieckim związanego z tematem projektu. Projekt realizowany był poprzez serię działań edukacyjnych, warsztatów oraz kampanii informacyjnej.
Najważniejsze działania:
- Warsztaty kulinarne: „Wiem co jem” oraz „Pizza z resztek” – uczniowie przygotowywali zdrowe śniadanie, uczyli się jak wykorzystywać resztki jedzenia do przygotowania smacznych i pełnowartościowych posiłków, promując idee zero waste, utrwalali słownictwo w języku niemieckim związane z żywnością.
- Kampania informacyjna:” Co w jedzeniu piszczy” - podczas Dni Otwartych uczniowie szkoły i odwiedzający nas goście zobaczyli doświadczenia wykrywające składniki pokarmowe –białka, cukry i tłuszcze znajdujące się w żywności, „Nie marnuj! – PODZIEL SIĘ” – przygotowano ulotki, które zostały rozdane w szkole oraz mieszkańcom Wrzeszcza podczas pikniku i gry terenowej na terenie Parku Strzyża w celu zwiększenia świadomości mieszkańców na temat skutków marnotrawstwa żywności wraz z adresami lodówek społecznych, przygotowano na terenie szkoły wystawę plakatów nawiązujących do tematyki projektu.
- Warsztaty edukacyjne: „Zielony ogródek” – podczas zajęć uczniowie nabyli praktyczne umiejętności sadzenia warzyw i ziół oraz poznali zasady dbania o środowisko. Efekty swojej pracy przekażą szkolnej stołówce, gdzie zostaną one wykorzystane do przygotowania posiłków. Założenie zielonego ogródka to nie tylko nauka o roślinach, ale także sposób na wszechstronny rozwój uczniów oraz kształtowanie pozytywnych postaw ekologicznych.
-
Zajęcia terenowe: „Zakupy pod lupą” – podczas realizacji projektu uczniowie wybrali się do pobliskiego sklepu, by poznać skład najczęściej kupowanych produktów, by mogli świadomie wybierać produkty zdrowe i jak najmniej przetworzone, znajomość składu produktów umożliwia świadome i zdrowe wybory, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie i środowisko. Opracowana została lista produktów, które znajdują się w żywności i warto byłoby z nich zrezygnować.
- Gra terenowa "Wiem, co jem i nie marnuję jedzenia" uczniowie wzięli udział w interaktywnym i edukacyjnym wydarzeniu, które połączyło naukę języka niemieckiego z promowaniem świadomego podejścia do jedzenia i ekologii. Uczestnicy przemierzali tereny pobliskiego Parku Strzyża rozwiązując różnorodne zadania związane z żywnością i jej językowym opisem. Jednym z zadań było ułożenie wierszyków związanych ze zdrowym odżywianiem. Powstały małe dzieła literackie.
Podsumowując, projekt „Wiem, co jem i nie marnuję jedzenia” skupiał się na edukacji i praktycznych działaniach, które miały na celu zmianę nawyków konsumenckich i promowanie odpowiedzialnego korzystania z żywności, odpowiadając na problem marnowania jedzenia w społeczności.