„WIEM, CO JEM”, „PIZZA Z RESZTEK”, „CO W JEDZENIU PISZCZY” i „ZIELONY OGRÓDEK”
Uczniowie klasy VIIB oraz VA brali udział w kulinarnych warsztatach praktycznych. Przygotowywali zdrowe śniadanie i przekąski, uczyli się jak wykorzystywać resztki jedzenia do przygotowania smacznych i pełnowartościowych posiłków, promując idee zero waste. Przeprowadzali również doświadczenia wykrywające składniki pokarmowe w żywności. Nabyli również praktyczne umiejętności sadzenia warzyw i ziół oraz poznali zasady dbania o środowisko. Efekty swojej pracy przekazali szkolnej stołówce. Podczas warsztatów poznali również skład najczęściej kupowanych przez nich produktów, by mogli świadomie wybierać produkty zdrowe i jak najmniej przetworzone. Celem warsztatów było zwiększenie świadomości uczniów na temat odpowiedzialnego korzystania z żywności, promowanie zdrowego odżywiania oraz ograniczanie marnowania jedzenia. Warsztaty skupiały się na edukacji i praktycznych działaniach, które miały na celu zmianę nawyków konsumenckich i promowanie odpowiedzialnego korzystania z żywności, uwzględniając problem marnowania jedzenia w społeczności.